Chrząszcz 2.6 - 5mm długości i 1.2 - 1.3mm szerokości, połyskujący.Ubarwienie czerwonawo brązowe, Przedplecze szersze od długości,brzegi pokryw równoległe. Górna powierzchnia głowy i przedplecza pokryte drobnymi punktami. Czułki złożone z 11 segmentów, od 5 do 11 równomiernie rozszerzających się ku końcowi. Samice są nieco większe od samców. Najlepszym pokarmem są produkty przerobu ziarna: kasza, mąka, otręby, płatki owsiane. Na całym ziarnie chrząszcze i larwy rozpoczynają żerowanie od zarodka. Uszkodzenia ziarna i produktów powodują chrząszcze i larwy. Zasiedlenie ziarna następuje szybciej, jeśli część ziaren jest połamana lub zmiażdżona. Na powierzchni produktu znajdują się wylinki larwalne i trupy szkodników. Oprócz szkód bezpośrednich (utrata masy ziarna), szkodnik produkuje duże ilości pyłu, który uniemożliwia oddychanie ziarna, powoduje jego zagrzewanie i zawilgocenie. Ziarno przeznaczone do siewu może tracić zdolność kiełkowania, gdyż larwy i chrząszcze zaczynają żerowanie od strefy zarodka. Chrząszcze mogą przegryzać opakowania papierowe, bawełniane, plastykowe, foliowe. Produkty porażone absorbują wydzielane przez chrząszcze benzochinony i nabierają trwałego, nieprzyjemnewgo zapachu, co dyskwalifikuje produkt.